ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Καρκίνος Προστάτη: Συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε κάθε 100 άνδρες, 13 θα αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι περισσότεροι θα ζήσουν φυσιολογικά, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν θα χρειαστούν καν θεραπεία. Στις ΗΠΑ, περίπου 30.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια σοβαρή ασθένεια, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο καρκίνου διαγιγνώσκονται πριν εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη και η θεραπεία στο αρχικό στάδιο συνήθως οδηγεί στην ίαση.

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος αναπτύσσεται στον προστάτη, έναν μικρό αδένα σε σχήμα κάστανου που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό των ανδρών. Αυτός ο μικροσκοπικός αδένας εκκρίνει υγρό που αναμιγνύεται με το σπέρμα, διατηρώντας το σπέρμα υγιές για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, είναι πιθανότατα αδενοκαρκίνωμα. Τα αδενοκαρκινώματα ξεκινούν από τα κύτταρα του προστάτηπου εκκρίνουν υγρό. Σπάνια, ο καρκίνος του προστάτη σχηματίζεται από άλλους τύπους κυττάρων.

Οι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:

-Μικροκυτταρικά καρκινώματα

-Ουροθηλιακά καρκινώματα

-Νευροενδοκρινικούς όγκους

-Σαρκώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά.

Ο καρκίνος του προστάτη σε πρώιμο στάδιο σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω προβλήματα:

-Συχνή, μερικές φορές επείγουσα, ανάγκη για ούρηση, ειδικά τη νύχτα.

-Αδύναμη ροή ούρων ή ροή με διακοπές.

-Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση (δυσουρία).

-Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων).

-Απώλεια ελέγχου του εντέρου (ακράτεια κοπράνων).

-Επώδυνη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία.

-Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα.

-Πόνος στα οστά.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του προστάτη;

Η θεραπεία σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής κατάστασής σας και το εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται και πόσο γρήγορα εξαπλώνεται. Ανάλογα με τη θεραπεία που ενδείκνυται πρέπει να απευθυνθείτε σε ουρολόγο, ογκολόγο και ακτινοθεραπευτή.

Παρακάτω παρατίθενται οι βασικοί μέθοδοι αντιμετώπισης:

-Χειρουργική επέμβαση

Η ριζική προστατεκτομή αφαιρεί τον προστάτη μαζί με τις σπερματοδόχες κύστες. Σε αρχικό στάδιο η ίαση υπερβαίνει το 90%.

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή επιτρέπει στον γιατρό σας να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση μέσω μικροσκοπικών τομών.

Ειδικότερα, η χειρουργική επέμβαση προστάτη με ρομποτική βοήθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία da Vinci. Το σύστημα da Vinci χρησιμοποιείται για ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, μέσω μικρών τομών. Με το σύστημα da Vinci, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα κοντά σας στο χειρουργείο. Η κονσόλα τού επιτρέπει να ελέγχει την κάμερα και τα μικροσκοπικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της επέμβασής σας.

Το σύστημα απεικονίζει με υψηλή ευκρίνεια τις εσωτερικές δομές δίνοντας στον χειρουργό σας μια τρισδιάστατη εικόνα της ανατομίας μεγεθυμένη 10 φορές από αυτή που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Μεταφράζει κάθε κίνηση που κάνει ο χειρουργός σας σε πραγματικό χρόνο, λυγίζοντας και περιστρέφοντας εργαλεία που κινούνται σαν ανθρώπινο χέρι, αλλά με μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή έχει τα εξής πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής χειρουργικής προστάτη:

-Απαράμιλλη ακρίβεια: Τα εργαλεία κινούνται με εξαιρετική ακρίβεια, έχοντας ως αποτέλεσμα την άριστη αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου.

-Ταχεία επίτευξη της εγκράτειας των ούρων.

-Η στυτική λειτουργία διατηρείται σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

-Ταχύτερη ανάρρωση: Μετά τη ρομποτική αφαίρεση του προστάτη, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία και τις δραστηριότητές σας σε περίπου τρεις εβδομάδες.

-Λιγότερος πόνος και απώλεια αίματος.

Με τη ρομποτική προστατεκτομή, επιτυγχάνεται άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα με λιγότερο όμως χρόνο ανάρρωσης και πόνο. Σε συνδυασμό με την εξειδίκευση τού Χειρουργού Ουρολόγου, Χρήστου Πατσιαλά, στη ρομποτική χειρουργική, αλλά και την πολυετή εμπειρία του, τα αποτελέσματα είναι άριστα.

-Ακτινοθεραπεία

Μπορεί να λάβετε ακτινοθεραπεία ως αυτόνομη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

-Ορμονοθεραπεία

Η ορμόνη τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για την αναστολή του ρόλου της τεστοστερόνης. Τα φάρμακα δρουν εμποδίζοντας την τεστοστερόνη να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα ή μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων σας (ορχιεκτομή) ώστε να μην μπορούν πλέον να παράγουν τεστοστερόνη. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για άτομα που δεν θέλουν να λάβουν φάρμακα.

-Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να λάβετε αποκλειστικά χημειοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, εάν ο καρκίνος σας έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη σας.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη;

Όπως με όλους τους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του προστάτη σχηματίζεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται ταχύτερα από το φυσιολογικό. Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα τελικά πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν – αντίθετα, πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται χωρίς έλεγχο (ογκογέννεση). Καθώς τα κύτταρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, μπορεί να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και εκεί να αναπτύξουν παθολογικό ιστό (μετάσταση).

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα περιστατικά ο όγκος να εντοπίζεται προτού ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Σε αυτό το στάδιο επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ίασης.