ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

TURis

Η διουρηθρική προστατεκτομή (Transurethral Resection of the Prostate – TURis) αποτελεί την πιο «δημοφιλή» επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη δεδομένου ότι προκρίνεται στο 95% των περιστατικών, ιδίως μάλιστα όταν το προστατικό αδένωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά εξαιτίας του μεγέθους του.

Η TURis είναι μία ενδοσκοπική επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιατρός αφαιρεί το εσωτερικό τμήμα (αδένωμα) του προστάτη που εμποδίζει την έξοδο των ούρων και προκαλεί τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη, χωρίς να απαιτούνται τομές στον ασθενή.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της TURis είναι ότι παρέχει άμεση ανακούφιση από τα ουρολογικά συμπτώματα. Ο ασθενής συνήθως αντιλαμβάνεται βελτίωση της ούρησής του αμέσως μετά την επέμβαση. Επιπλέον, η TURis θεωρείται ασφαλής επέμβαση με τις πιθανές επιπλοκές να περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοίμωξη και σπανίως στυτική δυσλειτουργία.  Αυτές οι επιπλοκές αποκαθίστανται, τις περισσότερες φορές, με την πάροδο του χρόνου.

Η διαδικασία της TURis

Πριν την έναρξη της επέμβασης χορηγείται στον ασθενή γενική ή ραχιαία αναισθησία κρίνοντας τυχόν συννοσηρότητες. Έπειτα, ο χειρουργός ουρολόγος εισάγει το ρεσεκτοσκόπιο, δηλαδή το ενδοσκόπιο στην άκρη του οποίου υπάρχει μία αγκύλη από όπου εξάγεται ρεύμα υψηλής συχνότητας για να εξαχνώσει τον προβληματικό ιστό στον προστάτη.

Μόλις ο ιατρός απομακρύνει τον προστατικό ιστό εγκαθιστά καθετήρα στην κύστη του ασθενούς ο οποίος θα διευκολύνει την ούρηση. Ο καθετήρας αφαιρείται μετά από 1-3 ημέρες, όταν θα έχει επουλωθεί η πληγή από την επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα της TURis

Ως ενδοσκοπική μέθοδος η TURis έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων εν συγκρίσει με τις προσεγγίσεις ανοιχτού χειρουργείου.

Το στάδιο της ανάρρωσης

Στα περισσότερα περιστατικά ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 2-3 ημέρες και είναι φυσιολογικό να παρατηρεί μια ήπια αιματουρία για αρκετές ημέρες μετά την απομάκρυνση του καθετήρα. Παράλληλα, ο ασθενής ίσως νιώθει έντονη επιτακτικότητα ή και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι, αρκεί ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού του για τη μετεγχειρητική φροντίδα, όπως η λήψη αντιβιοτικών και η αποφυγή μεταφοράς βαριών αντικειμένων ή άσκησης που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση του προστάτη.

Συνήθως ο ιατρός συστήνει μία σειρά μέτρων για το διάστημα 4-6 εβδομάδων μετά την επέμβαση.

  1. Καλή ενυδάτωση με την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ημερησίως
  2. Αποφυγή άρσης βάρους
  3. Αποφυγή έντονης άσκησης, οδήγησης με δίκυκλο και ποδηλάτου
  4. Αποφυγή σάουνας
  5. Αποχή από τη σεξουαλική επαφή για 2-3 εβδομάδες
  6. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Μετά το χειρουργείο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο ασθενής να παρουσιάσει παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή μία χρόνια κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας έρχεται σε οργασμό όμως το σπέρμα δεν εξέρχεται από την ουρήθρα διότι καταλήγει στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί η TURis να αποτελεί μια αποτελεσματική επέμβαση για τη θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη και να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, εντούτοις ο χειρουργός ουρολόγος είναι εκείνος που θα κρίνει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη, καθώς θα αξιολογήσει το μέγεθος του προστάτη, τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές κάθε επέμβασης και βέβαια τις προτιμήσεις του ασθενούς.