ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Rezum

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, από μία ηλικία και έπειτα, ευτυχώς όμως η ουρολογία έχει πραγματοποιήσει άλματα με τελευταίο αυτό της θεραπευτικής μεθόδου Rezum.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η καινοτόμος μέθοδος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των θεραπειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (σ.σ. NHS) και στις ΗΠΑ έχει λάβει την έγκριση του αντίστοιχου ΕΟΦ (σ.σ. FDA), από το 2015, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Rezum συγκαταλέγεται στις μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας το οποίο σημαίνει ότι εγγυάται ελάχιστες παρενέργειες σε αντίθεση με άλλες ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές μεθόδους. Ο πάσχων που υποβάλλεται στη Rezum δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, δεν του ανοίγονται τομές και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και στην καθημερινότητά του την ίδια ημέρα δεδομένου ότι η εφαρμογή της Rezum μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 λεπτά.

Η νέα μέθοδος προτείνεται για τους άνδρες από 50 ετών και πάνω στους οποίους διαπιστώνεται προστάτης με όγκο από 30 μέχρι 80 κυβικά εκατοστά, ενώ αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία όταν η υπερπλασία εντοπίζεται στον μέσο λοβό ή στην κεντρική ζώνη.

Πώς εφαρμόζεται η Rezum

Στην πράξη η Rezum κάνει χρήση των θερμοδυναμικών ιδιοτήτων του νερού, με τον υδρατμό να έχει εξέχοντα ρόλο, διότι η θερμική ενέργεια κατευθύνεται απευθείας στην υπερπλασία με αποτέλεσμα να νεκρώνει τα προβληματικά κύτταρα του προστάτη, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους παρακείμενους ιστούς.

Το σύστημα της Rezum συναποτελείται από το ενδοσκόπιο με ενσωματωμένο φακό 30 μοιρών και τη γεννήτρια. Η θερμική ενέργεια υπό τη μορφή υδρατμού παράγεται από τη γεννήτρια, με τους υδρατμούς να μεταφέρονται στη ενδοσκοπική συσκευή διαμέσου βελόνας, η οποία οδηγείται σε βάθος 10 χιλιοστών. Η διοχέτευση του υδρατμού στον προβληματικό ιστό του προστάτη πραγματοποιείται σε δόσεις κάθε μία από τις οποίες διαρκεί 9 δευτερόλεπτα. Η ενέργεια του υδρατμού απελευθερώνεται μόλις έρχεται σε επαφή με τον ιστό. Αυτή η επαφή έχει ως αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών και κατ’ επέκταση τη διάχυση ενέργειας στις μεμβράνες των κυττάρων του ιστού που συνεπάγεται τη νέκρωσή τους. Ο «θάνατος» των στοχευμένων κυττάρων οδηγεί στη συρρίκνωση του προστάτη και σε έναν πιο ευρύ «διάδρομο» ούρησης.

Τα οφέλη της Rezum

Πέρα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που δίνει η Rezum αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της το γεγονός ότι σχεδόν εξαλείφει τις παρενέργειες που προκαλούνται από μία επεμβατική θεραπευτική μέθοδο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσότερων ασθενών η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ επέρχεται μερικές εβδομάδες μετά την εφαρμογή της θεραπείας και σαφής βελτίωση βεβαιώνεται σε διάστημα 2-3 μηνών.

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η Rezum δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και την εκσπερμάτιση, ενώ στην περίπτωση που τα συμπτώματα της ΚΥΠ επανέλθουν στο μέλλον ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί ξανά στη θεραπεία.

Ακόμα ένα προτέρημα της Rezum είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή πέραν της αντιβίωσης που συνταγογραφεί ο χειρουργός ουρολόγος για την αποφυγή πιθανών λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα η καινοτομία της έγκειται και στο γεγονός ότι δεν τοποθετείται κανένα μόνιμο εμφύτευμα στον ασθενή.

Τυχόν παρενέργειες παρατηρούνται σε πολύ μικρό ποσοστό ασθενών, όπως ουρολοίμωξη, δυσουρία, αιματουρία, αιμοσπερμία, μείωση της ποσότητας του σπέρματος.

Το στάδιο της ανάρρωσης

Ο ιστός που έχει στοχευθεί απορροφάται φυσικά με τους μηχανισμούς του οργανισμού και έτσι ο προστάτης συρρικνώνεται, ο πλεονάζον ιστός απομακρύνεται, τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη εξασθενούν και η ουρήθρα ανοίγει βελτιώνοντας την ούρηση.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας βελτιστωποιούνται σε διάστημα έως και 3 μηνών, αλλά από τις πρώτες 2 εβδομάδες η πλειονότητα των ασθενών αναφέρει αποκλιμάκωση των συμπτωμάτων τους.

Πέραν της αντιβίωσης που χορηγείται για προστασία, ο χειρουργός ουρολόγος ενδέχεται να συστήσει τη χρήση καθετήρα για λίγες ημέρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση με τον ουρολόγο για τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τις επιπλοκές κάθε επιλογής. Ο ιατρός θα αναλύσει την κατάσταση του ασθενούς, το μέγεθος του προστάτη, τα συμπτώματα και τις προτιμήσεις του προτού καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.