Fusion Βιοψία Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από κακοήθεια, προσβάλλοντας συνήθως άτομα άνω των 50 ετών.
Ωστόσο, μέσω της έγκαιρης διάγνωσής του, μπορεί να γίνει στοχευμένη θεραπεία και ο ασθενής να ιαθεί πλήρως, σε επίπεδα που κατά το παρελθόν δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε.
Εάν υπάρχει υποψία για καρκίνο του προστάτη, μόνο η λήψη ιστού από τον προστάτη, η λεγόμενη βιοψία προστάτη, μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τον καρκίνο.
Τι είναι η fusion βιοψία προστάτη
Η τελευταία λέξη της επιστήμης στην κατεύθυνση της ακριβέστερης διάγνωσης και του πιο έξυπνου και αποτελεσματικού εντοπισμού του καρκίνου είναι η βιοψία σύντηξης (fusion) εικόνων, δηλαδή η συγχώνευση εικόνων μαγνητικής τομογραφίας με υπερήχους σε πραγματικό χρόνο. Με τη fusion βιοψία προστάτη η ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη φτάνει σε ποσοστό 96%.
Με τη μέθοδο της βιοψίας fusion, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι πιο ασφαλής και ήπια, με τη λήψη του ιστού να γίνεται στοχευμένα στην περιοχή για την οποία υπάρχει υποψία όγκου.
Οι fusion βιοψίες προστάτη είναι πολύ πιο ακριβείς από τις κλασικές, καθώς μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα και τη διαγνωστική ακρίβεια των βιοψιών προστάτη. Καθίσταται σαφές πως η χρήση πιο λεπτομερών, εξειδικευμένων, ειδικών και αξιόπιστων εικόνων και δεδομένων βελτιώνει τα αποτελέσματα της βιοψίας και επίσης αυξάνει την ακρίβεια, την αξιοπιστία και τη διαγνωστική τους ικανότητα, ιδιαίτερα για μικρές βλάβες ή βλάβες που δεν είναι ανιχνεύσιμες με υπερήχους.
Αυτός ο τύπος βιοψίας εκτελείται περινεϊκά (δηλαδή μέσω της ζώνης μεταξύ του οσχέου σάκου – που συγκρατεί τους όρχεις – και του πρωκτού) και όχι διορθικά. Εκτός από τη δυνητικά καλύτερη ανοχή από τους ασθενείς (απαιτείται φυσικά αναισθητικό, διαφορετικά θα ήταν επώδυνο), μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης μετά από τη βιοψία. Η λοίμωξη είναι μία από τις πιθανές επιπλοκές οποιασδήποτε βιοψίας προστάτη, αλλά εάν εκτελείται μέσω του ορθού, η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγαλύτερη από ό,τι όταν εκτελείται περινεϊκά – ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά εκ των προτέρων.
Επί του παρόντος, αυτός ο τύπος βιοψίας συνιστάται για καταστάσεις όπου ύποπτα οζίδια ή βλάβες είναι ορατά μόνο σε μία mpMRI του προστάτη όταν είναι πολύ μικρά, βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές (όπως το πρόσθιο τμήμα) και όταν οι προηγούμενες βιοψίες ήταν αρνητικές και μία ή περισσότερες ύποπτες βλάβες ανιχνεύονται στον Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία.
Πώς διενεργείται η fusion βιοψία προστάτη
Mέσω του Μαγνητικού Τομογράφου λαμβάνεται μια πολυπαραμετρική απεικόνιση του προστάτη με τρισδιάστατη ανασύνθεση, όπου χαρτογραφούνται οι ύποπτες για καρκίνο περιοχές με ακρίβεια χιλιοστού.
Έπειτα, οι πληροφορίες εισάγονται στον 3D υπερηχοτομογράφο, όπου και λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο εικόνες του προστάτη αδένα του ασθενούς.
Οι εικόνες επιπροβάλλονται και μέσω σύντηξής τους (fusion), σημειώνονται οι ακριβείς τοποθεσίες στις οποίες πρέπει να οδηγηθεί ο ιατρός.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα πλοήγησης, κατά το οποίο γίνεται λήψη επιλεκτικών και απολύτως καθοδηγούμενων ιστοτεμαχίων συγκεκριμένα από τις ύποπτες περιοχές και αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας fusion
Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας fusion βιοψίας για τους ασθενείς είναι:
-Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με τη σύντηξη εικόνων
-Μείωση της πιθανότητας να αγνοηθεί υπάρχων καρκίνος
-Ακριβής πλοήγηση σε ύποπτες περιοχές του προστάτη
-Ενεργή παρακολούθηση ασθενών με μη κλινικά σημαντικό καρκίνωμα
-Ορθή διάγνωση σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε 2 ή 3 βιοψίες χωρίς ακριβή αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτη ακρίβεια που φέρνει επανάσταση στις βιοψίες προστάτη
Το σύστημα βιοψίας προστάτη με τεχνολογία fusion, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εσφαλμένης ή ανεπαρκούς διάγνωσης.
Σε αντίθεση με την κλασική βιοψία προστάτη καθοδηγούμενη από υπερήχους, η βιοψία fusion χρησιμοποιεί εικόνες από μία πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) για τον εντοπισμό ύποπτων βλαβών.
Αυτές οι εικόνες επιπροβάλλονται με αυτές από τον υπέρηχο και μέσω σύντηξής τους (fusion), επιτρέπουν την ανίχνευση οζιδίων ή ύποπτων περιοχών που διαφορετικά μπορεί να μην είναι ορατές. Εκτός από το να δείξει αν υπάρχουν οζίδια και αν είναι ύποπτα, η πολυπαραμετρική NMR του προστάτη είναι η βάση για την «οδήγηση» της βιοψίας στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι βλάβες.
Η ακρίβεια που παρέχει είναι αξιοσημείωτη και ξεπερνά κατά πολύ την κλασική βιοψία. Επιτρέπει να γίνονται με ακρίβεια βιοψίες 4–5 mm ή λιγότερο.
Επιτρέπει καθοδηγούμενες βιοψίες προστάτη – πολύ μικρών όζων και μερικές φορές σε περιοχές όπου δεν θα ανιχνεύονταν ή δεν θα υποβάλλονταν σε βιοψία χρησιμοποιώντας την κλασική τεχνική καθοδήγησης με υπερήχους – που είναι πολύ πιο ακριβείς.
Πέραν της βιοψίας για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, η εν λόγω μέθοδος χρησιμεύει και για την ασφάλεια των ασθενών που υπόκεινται σε ενεργό παρακολούθηση μικρών, κλινικά μη σημαντικών, καρκινωμάτων.
Μία μέθοδος με όλο και περισσότερους υποστηρικτές
Οι βιοψίες fusion γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ως εκ τούτου, οι οδηγίες για τη χρήση τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά και έχουν τροποποιηθεί, καθώς έχουν έρθει στο φως περισσότερες πληροφορίες και τα οφέλη της τεχνικής έχουν γίνει πιο γνωστά. Σύμφωνα με ερευνητές, αποτελούν διεθνώς το μέλλον της Ουρολογικής Ογκολογίας και έρχονται να θέσουν σε νέα βάση τα δεδομένα αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη.
Ο χειρουργός ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, με άρτια εξειδίκευση και εμπειρία στη fusion βιοψία του προστάτη, προβαίνει στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, προσφέροντας τις πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.