ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Ρομποτική Προστατεκτομή

Η Ρομποτική Προστατεκτομή αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ειδικότητα της ουρολογίας, η οποία εκτελείται από το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, και συγκαταλέγεται στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που παρέχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια.

Αυτή η επαναστατική τεχνική ενδείκνυται για τους ασθενείς με εντοπισμένο Καρκίνο του Προστάτη και παρέχει στον χειρουργό ουρολόγο εξαιρετική πρόσβαση στην πύελο. Ταυτόχρονα, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να εκτελεί σταθερές κινήσεις με ασύγκριτη ακρίβεια χάρη στην τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων και της αξιοποίησης κορυφαίων ρομποτικών εργαλείων.

Πώς εκτελείται η Ρομποτική Προστατεκτομή

Η Ρομποτική Προστατεκτομή με το Da Vinci διενεργείται μέσα από μικρές οπές απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο του έντονου μετεγχειρητικού πόνου και αφήνοντας άθικτες τις υγιείς περιοχές.

Τα ρομποτικά εργαλεία προσομοιάζουν το ανθρώπινο χέρι και συγκεκριμένα η χρήση των ρομποτικών εργαλείων τεχνολογίας EndoWrist® διασφαλίζει την αποφυγή του τρόμου των χεριών του χειρουργού ουρολόγου, ενώ την ίδια ώρα του προσφέρει εκτενέστερη ελευθερία κινήσεων συγκριτικά με τις δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού. Αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και συνεπώς αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των χειρουργικών κινήσεων.

Πού υπερέχει η Ρομποτική Προστατεκτομή

Η Ρομποτική Προστατεκτομή υπερέχει στην ταχύτερη επίτευξη εγκράτειας των ούρων. Παρομοίως συμβαίνει και με την ανάκτηση της στυτικής ικανότητας.

Επίσης, ο χειρουργός ουρολόγος μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά λεπτομερή αναστόμωση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας για την επίτευξη της εγκράτειας των ούρων. Παράλληλα, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στυτική λειτουργία. Η ανατομική θέση του προστάτη είναι τέτοια που καθιστά πολύπλοκη τη ριζική αφαίρεσή του και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς τους οποίους μπορεί να διεκπεραιώσει ο ιατρός με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

Τα πλεονεκτήματα συνοπτικά:

  1. Ελαχιστοποιούνται οι διεγχειρητικές επιπλοκές
  2. Επιτυγχάνεται τάχιστα η εγκράτεια των ούρων
  3. Ο καθετήρας αφαιρείται νωρίτερα
  4. Υψηλά ποσοστά διατήρησης της στυτικής λειτουργίας
  5. Μειώνεται στο ελάχιστο ο μετεγχειρητικός πόνος
  6. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται πολύ πιο σύντομα
  7. Ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος κατά την επέμβαση.
  8. Μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας και ταυτόχρονα οι πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών

Υπάρχει ακράτεια μετά τη Ρομποτική Προστατεκτομή;

Η συντριπτική των ασθενών που υποβλήθηκαν σε Ρομποτική Προστατεκτομή, δηλαδή το 95%, δεν αναφέρει κανένα πρόβλημα ακράτειας στους 12 μήνες μετά την επέμβαση.

Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν πλήρως εγκρατείς αμέσως μετά την αφαίρεση του καθετήρα έπειτα από τη Ρομποτική Προστατεκτομή και πρακτικά δεν χρειάζονται να φορέσουν πάνες ακράτειας.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, το 70% των ασθενών δεν αναφέρει κανένα πρόβλημα ακράτειας 3 μήνες μετά τη Ρομποτική Προστατεκτομή και το 90% στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.

Η σχέση κόστους-οφέλους

Ερμηνεύοντας τα προαναφερθέντα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρομποτική Προστατεκτομή αποτελεί τη βέλτιστη ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση στην ουρολογία για τον Καρκίνο του Προστάτη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ρομποτική Προστατεκτομή διενεργείται από πιστοποιημένους ρομποτικούς χειρουργούς και η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί με το πέρασμα των ετών την έχει καταστήσει επέμβαση ρουτίνας.

Τέλος, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι σήμερα η διαφορά στο κόστος της Ρομποτικής Προστατεκτομής και των άλλων μεθόδων, όπως η λαπαροσκοπική αφαίρεση ή η ανοιχτή ριζική προστατεκτομή, έχει μειωθεί σημαντικά και μάλιστα το κόστος της Ρομποτικής Προστατεκτομής μπορεί να αποδειχθεί και μικρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι παλαιότερες μέθοδοι ελλοχεύουν τον κίνδυνο επιπλοκών (π.χ. αδυναμία εγκράτειας, προβλήματα στυτικής λειτουργίας) και συνεπώς νέων θεραπειών ή και εισαγωγών στο νοσοκομείο.