ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Ριζική Κυστεκτομή και δημιουργία Νεοκύστης

Η κυστεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Η διαδικασία αφαίρεσης ολόκληρης της κύστης ονομάζεται ριζική κυστεκτομή. Στους άνδρες, αυτό συνήθως περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Στις γυναίκες, η ριζική κυστεκτομή συνήθως περιλαμβάνει αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών, των σαλπίγγων και μέρους του κόλπου.

Η ριζική κυστεκτομή γίνεται σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει τον καρκίνο που έχει προσβάλει την ουροδόχο κύστη. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν χημειοθεραπεία πριν ή μετά την επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως 6 έως 8 ώρες.

Εναλλακτικές λύσεις σε μια ριζική κυστεκτομή

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη ριζική κυστεκτομή. Αυτές περιλαμβάνουν:

-Μερική κυστεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο μέρος της κύστης

-Ακτινοθεραπεία

-Χημειοθεραπεία

-Συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας

Κίνδυνοι και Οφέλη

Η ριζική κυστεκτομή είναι μια βαριά χειρουργική επέμβαση και συνεπώς έχει κινδύνους. Είναι όμως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας του Καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης σε συνδυασμό με συστηματική χημειοθεραπεία και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης.

Η επιλογή του τύπου αποκατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη απόφαση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής υγείας του ασθενούς, της ηλικίας και της έκτασης της νόσου. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε τύπο αποκατάστασης.

Διαχείριση της ζωής μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης

Απαιτείται χρόνος για την προσαρμογή στις αλλαγές μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να δυσκολεύονται να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους, μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την εκτροπή ούρων που γίνεται. Για τον λόγο αυτό, τα επιθέματα ακράτειας μπορεί να χρειαστεί να φορεθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν σε τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Τι είναι η νεοκύστη;

Η νεοκύστη είναι ένας τύπος εκτροπής ούρων. Η νεοκύστη θα είναι το νέο όργανο αποθήκευσης των ούρων μετά την κυστεκτομή. Αυτή η επέμβαση είναι μια δια βίου αλλαγή για τον ασθενή.

Η νεοκύστη δημιουργείται από ένα τμήμα του λεπτού εντέρου το οποίο διαμορφώνεται σε τέτοιο σχήμα που να προσομοιάζει την κανονική κύστη και τοποθετείται στη θέση της αφαιρεθείσας κύστης και συνδέεται με την ουρήθρα. Στη νεοκύστη μετεμφυτεύονται οι ουρητήρες οι οποίοι μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στο νέο όργανο αποθήκευσης ούρων.

Ο σφιγκτήρας μυς στη βάση της ουροδόχου κύστης αποτρέπει τη διαρροή ούρων όταν είναι κλειστός και όταν είναι ανοιχτός επιτρέπει στα ούρα να αδειάσουν. Αυτός ο μυς του σφιγκτήρα παραμένει άθικτος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Θα είναι αδύναμος στην αρχή, αλλά τελικά θα επιτρέψει στον ασθενή να αποθηκεύσει τα ούρα στη νεοκύστη. Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης θα σταθεροποιηθεί σταδιακά σε διάστημα 6-12 μηνών από την επέμβαση με προοδευτική επάνοδο της εγκράτειας ούρων. Θεωρείται η μέθοδος με την καλύτερη διατήρηση ποιότητας ζωής σε σχέση με τις υπόλοιπες εκτροπές ούρων.

Υπάρχουν κίνδυνοι με τη δημιουργία νεοκύστης;

Όλες οι επιλογές θεραπείας εκτροπής ούρων έχουν σχετικούς κινδύνους. Οι πιο συχνές επιπλοκές που συμβαίνουν με μια νεοκύστη είναι:

• Ουρολοιμώξεις

• Συσσώρευση βλέννας (από το έντερο) που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λίθων

• Ακράτεια, ημέρα ή/και νύχτα

• Αδυναμία πλήρους εκκένωσης της νεοκύστης και ανάγκη καθετηριασμού

Ο χειρουργός ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, με άρτια εξειδίκευση και εμπειρία στη ριζική κυστεκτομή και τη δημιουργία νεοκύστης, προβαίνει στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, προσφέροντας τις πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.