ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Νεφρεκτομή

Η νεφρεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση νεφρού, για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών, καθώς και άλλων νεφρικών παθήσεων και τραυματισμών. Η νεφρεκτομή γίνεται επίσης για την αφαίρεση ενός υγιούς νεφρού από έναν δότη (είτε ζωντανό είτε νεκρό) για μεταμόσχευση.

Τύποι νεφρεκτομής

Υπάρχουν δύο τύποι νεφρεκτομής: η μερική και η ριζική. Στη μερική νεφρεκτομή αφαιρείται μόνο το παθολογικό τμήμα του νεφρού. Η ριζική νεφρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού, μαζί με ένα τμήμα του ουρητήρα, τον αδένα που βρίσκεται στην κορυφή του νεφρού (επινεφρίδιο) και τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει το νεφρό.

Πώς γίνεται η επέμβαση νεφρεκτομής;

Ρομποτική μερική νεφρεκτομή

Η διενέργεια μερικής νεφρεκτομής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, καθώς ο χειρουργός ουρολόγος καλείται να αφαιρέσει το κομμάτι του νεφρού, στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος, δίχως όμως να επηρεαστούν η αιμάτωση, ο νεφρικός ιστός και το τμήμα του νεφρού που αφορά την αποχέτευση.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci ο χειρουργός ουρολόγος είναι σε θέση να προστατεύσει τις προαναφερθείσες λειτουργίες και σημεία, καθώς χάρη στη ρομποτική χειρουργική παρεμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό εν συγκρίσει με τις προηγούμενες χειρουργικές μεθόδους.

Η επέμβαση διενεργείται διαμέσου μικρών οπών από τις οποίες ο χειρουργός ουρολόγος έχει τρισδιάστατη στερεοσκοπική εικόνα του όγκου. Χρησιμοποιώντας τους ρομποτικούς βραχίονες ο ιατρός εκτελεί κάθε κίνηση με τη μέγιστη ακρίβεια εξασφαλίζοντας έτσι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ο χειρουργός ουρολόγος παρασκευάζει τα αγγεία του νεφρού και συμπιέζει τη νεφρική αρτηρία με στόχο να περιορίσει στο ελάχιστο την αιμορραγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα περιστατικά ο ιατρός δεν χρειάζεται καν να διακόψει την αιμάτωση του οργάνου. Ακολούθως, αφαιρεί τον όγκο και συρράπτει τον νεφρό, ενώ έπειτα απελευθερώνει τη διαδικασία της αιμάτωσης του οργάνου. Το γεγονός ότι δεν ανοίγονται ευρείες τομές στον ασθενή σημαίνει ότι αυτός αποφεύγει τον πόνο που θα βίωνε εάν είχε υποβληθεί σε ανοιχτό χειρουργείο.

Επιπλέον, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του πολύ πιο γρήγορα, δεδομένου ότι με βάση τη διεθνή κλινική εμπειρία έχει αποδειχθεί πως η ρομποτική μερική νεφρεκτομή ελαττώνει το μετεγχειρητικό στρες των ιστών και του οργανισμού.  Πέρα από τα παραπάνω, η ρομποτική μερική νεφρεκτομή προσφέρει και πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής εν τάχει

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Μερικοί άνθρωποι που χρειάζονται νεφρεκτομή είναι κατάλληλοι για λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) για την αφαίρεση του νεφρού. Η λαπαροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει τη χρήση ενός λαπαροσκοπίου (κάμερα) που εισάγεται στην κοιλιά μέσα από μια μικρή τομή στο τοίχωμα. Χρησιμοποιείται για την προβολή της κοιλιακής κοιλότητας και την αφαίρεση του νεφρού μέσω μιας μικρής τομής. Η διαδικασία γίνεται με γενική αναισθησία.

Η λαπαροσκόπηση επιτυγχάνει τα ίδια αποτελέσματα με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ριζική όσο και για μερική χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης η προτιμώμενη μέθοδος για νεφρεκτομή δότη μεταμόσχευσης νεφρού.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

-Συντομότερος χρόνος αποθεραπείας

-Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο

-Μικρότερες τομές

-Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές

Ανοικτή νεφρεκτομή

Η ανοιχτή νεφρεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει τομή στην κοιλιά ή στην οσφυϊκή περιοχή. Ο ουρητήρας (ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη) και τα αιμοφόρα αγγεία αποκόπτονται από το νεφρό και ο νεφρός αφαιρείται. Στη συνέχεια η τομή κλείνεται με ράμματα.

Επακόλουθη φροντίδα και ανάρρωση

Αμέσως μετά την επέμβαση, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης παρακολουθεί προσεκτικά την αρτηριακή πίεση του ασθενούς, τους ηλεκτρολύτες και την ισορροπία υγρών.

Τα αναλγητικά χορηγούνται μετά τη χειρουργική επέμβαση και κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης ανάλογα με τις ανάγκες.

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί από μία έως επτά ημέρες, ανάλογα με τη μέθοδο χειρουργικής επέμβασης. Η έντονη δραστηριότητα και η άρση βαρών πρέπει να αποφεύγονται για 6 εβδομάδες μετά την εγχείρηση.

Κίνδυνοι και επιπλοκές της χειρουργικής νεφρεκτομής

Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει ορισμένους κινδύνους και επιπλοκές. Οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής νεφρεκτομής περιλαμβάνουν:

-Επιμόλυνση του τραύματος

-Αιμορραγία που απαιτεί μετάγγιση αίματος

-Μετεγχειρητική πνευμονία

-Σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις στην αναισθησία

-Θάνατος

-Νεφρική ανεπάρκεια σε ασθενή με μειωμένη λειτουργία ή ασθένεια στον υπόλοιπο νεφρό

Τα άτομα με ένα νεφρό θα πρέπει να αποφεύγουν αθλήματα που ενέχουν υψηλότερους κινδύνους βαριάς επαφής ή σύγκρουσης (πχ ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, πτώσεις με αλεξίπτωτο). Άνθρωποι με ένα μόνο νεφρό που αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε αυτά τα αθλήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φορούν προστατευτική επένδυση.

Χρειάζονται διατροφικές αλλαγές;

Γενικά, δεν χρειάζονται ειδικές δίαιτες για άτομα που έχουν έναν υγιή νεφρό. Ωστόσο, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη βασική σύνθεση μιας υγιεινής διατροφής.