ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Εφαρμογές Laser

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα χωρίς πόνο προσφέρει η τεχνολογία laser που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην ιατρική επιστήμη πραγματοποιώντας διαρκώς βήματα εξέλιξης.

Αυτή η πρόοδος προσφέρει στους ιατρούς τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν νέες ανώδυνες επεμβατικές θεραπείες που διενεργούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, εξασφαλίζουν ακριβή αποτελεσματικότητα και ταχύτερη ανάρρωση. Το laser είναι μια δέσμη φωτός που εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα χωρίς να απαιτεί τομές και αιμορραγία.

Σε αυτό το πλαίσιο το νυστέρι αντικαταστάθηκε από τις εφαρμογές laser και στην ουρολογία απαντώντας στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς ιατρών και ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εφαρμογές laser χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της λιθίασης και παθήσεων του προστάτη.

Τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών laser

 1. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα
 2. Είναι αναίμακτη τεχνική
 3. Έχουν αποδειχθεί απολύτως ασφαλείς
 4. Προσφέρουν ταχεία ανάρρωση
 5. Εκμηδενίζουν, σχεδόν, τις παρενέργειες, τις επιπλοκές και τους ερεθισμούς
 6. Δεν βλάπτουν τους παρακείμενους υγιείς ιστούς
 7. Δίνουν την επιλογή διαφορετικού τύπου αναισθησίας
 8. Εξασφαλίζουν αποτελέσματα με διάρκεια στον χρόνο
 9. Συμβάλλουν σε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
 10. Μπορούν να εφαρμοστούν και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
 11. Περιορίζουν την ανάγκη χρήσης καθετήρα
 12. Το κόστος τους είναι πλέον προσιτό

Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση Λιθίασης

Στη σημερινή εποχή η αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού, του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης επιτυγχάνεται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και με εφαρμογές laser, όπως είναι τα εύκαμπτα ψηφιακά ουρητηροσκόπια που διαθέτουν κάμερα υψηλής ανάλυσης χάρη στα οποία ο χειρουργός ουρολόγος μπορεί να φτάσει στον λίθο, τη λεγόμενη πέτρα, διαμέσου της ουροδόχου κύστης χωρίς να ανοίξει τομή.

Το laser μπορεί να εξαλείψει λίθους έως 2 εκατοστά καθώς αυτοί διαλύονται και μετατρέπονται σε σκόνη χωρίς να απομένουν, όσο είναι εφικτό, συγκρίματα. Ο εξειδικευμένος στην ενδοουρολογία χειρουργός ουρολόγος γνωρίζει, ότι αναλόγως της σύστασης του λίθου, της θέσης και του μεγέθους του, πρέπει να ρυθμίζει κατάλληλα το laser με στόχο να επιτευχθεί  κονιορτοποίηση (dusting) ή συγκριματοποίηση (fragmentation), ή ταυτόχρονα κονιορτοποίηση και συγκριματοποίηση, ώστε τελικά ο ασθενής να απαλλαγεί καθολικά από τον λίθο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ιατρός δεν προκαλούν τραυματισμούς καθώς οι διαστάσεις τους ανέρχονται σε μόλις μερικά χιλιοστά. Επίσης οι εφαρμογές laser προστατεύουν τους νεφρούς και τον ουρητήρα από τυχόν τραυματισμούς που θα ήταν πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός ανοιχτού χειρουργείου.

Επιπροσθέτως, οι εφαρμογές laser έχουν το πλεονέκτημα της επιδιόρθωσης βλαβών στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο σχηματισμός του λίθου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η στένωση της ουρήθρας και του ουρητήρα, αλλά και η ουρητηροκήλη.

Μετά την εφαρμογή laser ο ασθενής δύναται να φύγει από το νοσοκομείο ακόμη και το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ είναι άμεσα σε θέση να εργαστεί.

Πρέπει βέβαια να εξηγηθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με laser κάθε είδος λίθου. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν άλλες ενδοσκοπικές τεχνικές και υπό αυτό το πρίσμα ο ιατρός είναι αυτός που θα αξιολογήσει τους παράγοντες που συντρέχουν σε κάθε περιστατικό.

HoLEP για τη θεραπεία του προστάτη

Το Holmium Laser (HoLEP) είναι σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη που συστήνεται μάλιστα για τα πολύ μεγάλα αδενώματα άνω των 150 γραμμαρίων.

Με το HoLEP επιτυγχάνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, προωθείται στην κύστη και από εκεί απομακρύνεται με το morcellator, ένα ειδικό εργαλείο.

Στα πλεονεκτήματα του HoLEP συμπεριλαμβάνονται η μείωση της αιμορραγίας, της διάρκειας της επέμβασης, η ταχύτερη ανάρρωση.