ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Ογκολογικές Ουρολογικές Παθήσεις

Οι ογκολογικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος απασχολούν σήμερα μεγάλο τμήμα του ανδρικού πληθυσμού, ωστόσο οι σύγχρονες πρακτικές που έχει αναπτύξει η ιατρική συμβάλλουν τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στη ριζική θεραπεία του προβλήματος.

Οι ογκολογικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος απασχολούν σήμερα μεγάλο τμήμα του ανδρικού πληθυσμού, αλλά και του γυναικείου, ωστόσο οι σύγχρονες πρακτικές που έχει αναπτύξει η ιατρική συμβάλλουν τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στη ριζική θεραπεία του προβλήματος.

Καρκίνος του Προστάτη

Ο Καρκίνος του Προστάτη είναι μια διαδεδομένη μορφή καρκίνου που επηρεάζει τους άνδρες και αναπτύσσεται στον προστάτη, τον αδένα που εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπερματικού υγρού.

Στα περισσότερα περιστατικά ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και πολλές φορές στα πρώτα στάδια χωρίς να εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, όσο ο καρκίνος εξελίσσεται εκδηλώνονται συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, αδύναμη ροή ούρων, αίμα στα ούρα ή το σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία και αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή του λεκάνης.

Η διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη επιτυγχάνεται μέσα από σειρά εξετάσεων, αρχής γενομένης από το PSA για να μετρηθούν τα επίπεδα του αντιγόνου στο αίμα. Ακολουθεί η βιοψία του προστάτη κατά την οποία ο έμπειρος ουρολόγος λαμβάνει βιοψίες και τα δείγματα αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση.

Από εκεί και πέρα η θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του αδένα, χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες ή ορμονική θεραπεία. Ο χειρουργός ουρολόγος συνυπολογίζει την ηλικία του ασθενούς, το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς για να καταλήξει στη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση.

Καρκίνος των Όρχεων

Ο Καρκίνος των Όρχεων είναι μια μορφή καρκίνου που θεωρείται σπάνια, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, συνήθως μεταξύ των 15 και 45 ετών.

Το συχνότερο εύρημα είναι η ανώδυνη σκληρή διόγκωση του πάσχοντος όρχεως. Σπανιότερα εμφανίζεται αίσθημα βάρους ή πόνος.

Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του όρχεως. Αναλόγως με το στάδιο ακολουθεί συστηματική χημειοθεραπεία ή και συμπληρωματική αφαίρεση μεταστατικών λεμφαδένων στην κοιλιά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ασθενής που εντοπίζει των Καρκίνο των Όρχεων σε πρώιμο στάδιο τότε έχει καλή πρόγνωση αλλά και ποιοτικά χρόνια ζωής μετά τη θεραπεία αλλά ακόμα και σε μεταστατική νόσο, το ποσοστό πλήρους ίασης είναι πολύ υψηλό με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές (συνδυαστική χημειοθεραπεία και χειρουργική εκτομή).

Βέβαια, η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει την πρόληψη και συγκεκριμένα την αυτοεξέταση των όρχεων από τον ίδιο τον άνδρα, προκειμένου να ανιχνευθούν άμεσα τυχόν αλλαγές ή ανωμαλίες στη φυσιολογία του όρχεως. Αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε αλλαγή στο μέγεθος και την υφή του οργάνου είναι σημαντικό να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Καρκίνος των Νεφρών

Ο Καρκίνος των Νεφρών είναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εντούτοις συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες.

Στην εποχή μας η πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί τυχαίο εύρημα στο πλαίσιο απεικονιστικών εξετάσεων για άλλους λόγους όπως το check up ή έλεγχος παθήσεων άλλων οργάνων. Πολύ σπάνια περιλαμβάνουν πόνο στα οστά, ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά, αιματουρία και αναίτια απώλεια βάρους.

Η διάγνωση του Καρκίνου των Νεφρών επιτυγχάνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι ο υπέρηχος, αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων ο ιατρός θα λάβει υπ’ όψιν του το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος για να αποφασίσει τον τύπο της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση ο χειρουργός ουρολόγος συνεργάζεται με ογκολόγο για να καταλήξουν σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης, αποτελεί σοβαρή και συχνή πάθηση, επηρεάζει κυρίως τους άνδρες και συνδέεται με το κάπνισμα και τη χρόνια έκθεση σε βλαβερές χημικές ουσίες.

Τα συμπτώματα του Καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης εκδηλώνονται με αίμα στα ούρα, επιτακτική και συχνή ούρηση και σπανιότερα με πόνο ή αίσθημα καύσου στην περιοχή της ουροδόχου κύστης.

Η κυστεοσκόπηση, ο απεικονιστικός έλεγχος και η βιοψία αποτελούν τα κύρια διαγνωστικά εργαλεία για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης. Έπειτα, η  θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή (διουρηθρική εκτομή ή ριζική κυστεκτομή) του όγκου, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Καρκίνος του Πέους

Μία από τις σπανιότερες μορφές καρκίνου είναι ο Καρκίνος του Πέους. Εμφανίζεται στη βάλανο, στην ακροπροσθία στο αρχικό στάδιο και μπορεί να επεκταθεί στο σώμα του πέους.

Αυτή η μορφή καρκίνου έχει συνδεθεί με την ακραία έλλειψη υγιεινής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τη φίμωση του πέους και το κάπνισμα. Η ερυθρότητα, η παρουσία έλκους και εξωφυτικής βλάβης αποτελούν τη συχνότερη πρώιμη εμφάνιση του καρκίνου του πέους.

Η κλινική εξέταση, οι απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική κοιλίας) και η βιοψία μπορούν να επιβεβαιώσουν τα κλινικά ευρήματα. Στη συνέχεια το πόσο έχει εξελιχθεί η κακοήθεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία. Αν πρόκειται για αρχικά στάδια τότε μπορεί να αφαιρεθούν χειρουργικά τα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες, ειδάλλως απαιτείται μερική ή και ολική πεεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του πέους. Ταυτόχρονα, στη θεραπευτική «φαρέτρα» του ιατρού βρίσκεται η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία.

Η σημασία της πρόληψης στους καρκίνους του ουροποιητικού

Μπορεί η ιατρική επιστήμη να έχει καταφέρει άλματα στην αντιμετώπιση των κακοηθειών, ωστόσο η πρόληψη είναι αυτή που σώζει ζωές δεδομένου ότι οδηγεί είτε στην αποφυγή του καρκίνου είτε στον έγκαιρο εντοπισμό των όγκων, κάτι που συνεπάγεται την αύξηση των ποσοστών επιτυχούς αντιμετώπισής τους.

Ο τακτικός έλεγχος υπό την καθοδήγηση του ουρολόγου σας, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από το κάπνισμα, με περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και με καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και βέβαια με τακτική άσκηση, η διατήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και η λήψη μέτρων προστασίας στη σεξουαλική επαφή μπορούν να θωρακίσουν την υγεία σας. Ειδικά για τον Καρκίνο του Προστάτη το μείζον είναι οι άνδρες να υποβάλλονται τακτικά στις προληπτικές εξετάσεις, μετά τα 50 έτη ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου αυξάνεται σημαντικά.