ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Λοιμώξεις

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι πιο κοινές λοιμώξεις και οι «προτιμήσεις» τους σε γυναίκες και άνδρες.

Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα αποτελεί φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και είναι ένας κοινός τύπος ουρολοίμωξης. Η κυστίτιδα στους άνδρες και τα παιδιά είναι σπάνια, σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου μία στις δύο θα προσβληθούν από την εν λόγω λοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στα κλινικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η συχνουρία, η δυσουρία, η επιτακτική ούρηση, η αιματουρία και τα δύσοσμα ούρα. Ο θεράπων ιατρός προχωρά στη διάγνωση μέσω ουροκαλλιέργειας, ενώ η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Επιδιδυμίτιδα

Η επιδιδυμίτιδα είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου που βρίσκεται πάνω και πίσω από τους όρχεις, μέσα στο όσχεο, αποτελώντας τμήμα της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού, όπου ωριμάζει και αποθηκεύονται τα σπερματοζωάρια. Η οξεία επιδιδυμίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με πόνο στο όσχεο, οίδημα και ερυθρότητα. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα του οσχέου, καθώς και εργαστηριακό έλεγχο. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη για περίπου 2 εβδομάδες.

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα και αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια επίσκεψης στον ουρολόγο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, εκ των οποίων ο ένας οφείλεται σε μικρόβιο, ενώ στους υπόλοιπους δεν ανιχνεύεται κάποιο παθογόνο.

Τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας είναι ο υψηλός πυρετός, το ρίγος, η καταβολή και η ενόχληση από την ούρηση (πόνος, συχνουρία).

Η χρόνια μορφή της προστατίτιδας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, με το πλέον ενοχλητικό εξ’ αυτών να είναι ο πόνος στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό (περίνεο), αλλά και στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα. Έχουν διάρκεια πάνω από τρεις μήνες και μπορεί να συνδυάζονται με υπογονιμότητα και στυτική δυσλειτουργία. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική.