ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Καλοήθεις Παθήσεις Ουροποιητικού

Ποιες είναι οι συχνότερες Καλοήθεις Παθήσεις του Ουροποιητικού που όταν εκδηλωθούν πρέπει ο πάσχων να απευθυνθεί σε ουρολόγο;

Οι Καλοήθεις Παθήσεις του Ουροποιητικού απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι ξεκινούν ακόμη και από τα χρόνια της εφηβείας, ενώ εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια σε άνδρες μικρότερης ηλικίας, επηρεάζοντας την ψυχολογία τους και την καθημερινότητά τους.

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες Καλοήθεις Παθήσεις του Ουροποιητικού που όταν εκδηλωθούν πρέπει ο πάσχων να απευθυνθεί σε ουρολόγο;

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Με τον όρο Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη εννοείται η αύξηση του μεγέθους του μικρού αδένα που εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών, τον προστάτη. Αυτή η αύξηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και την ούρηση.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη είναι μια συχνή πάθηση στους άνδρες και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους. Η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη, αλλά παράγοντες όπως η ηλικία και το γενετικό προφίλ μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην εμφάνισή της. Ακόμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, τα μεταβολικά σύνδρομα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη διαχωρίζονται σε αποφρακτικά και ερεθιστικά. Τα αποφρακτικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αδύναμη ροή κατά την ούρηση, καθυστέρηση στην εκκίνηση της ούρησης, μεγαλύτερη διάρκεια ούρησης, ούρηση υπό τη μορφή σταγόνων, καθώς επίσης και αδυναμία ούρησης παρότι ο πάσχων διακατέχεται από έντονη επιθυμία.

Στα ερεθιστικά συμπτώματα συγκαταλέγονται η συχνουρία, η νυκτουρία, όταν δηλαδή το άτομο ξυπνάει από τον ύπνο του για να επισκεφθεί την τουαλέτα, διαρροή ούρων λόγω με ελεγχόμενης επιθυμίας για ούρηση, το αίσθημα του καύσου στη διάρκεια της ούρησης και η επιτακτική ούρηση.

Η θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη περιλαμβάνει φαρμακευτικές επιλογές, χειρουργικές επεμβάσεις ή εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Προστατίτιδα

Η Προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του προστάτη, η οποία δύναται να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στην περιοχή του προστάτη και να επηρεάσει τη λειτουργία του.

Η Προστατίτιδα εκδηλώνεται με πόνο κατά την ούρηση, συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, πόνο στο περινέο και στον πρωκτό, καθώς δυσκολία στην ούρηση.

Η θεραπεία της Προστατίτιδας περιλαμβάνει την αντιβιωτική αγωγή και τη χρήση σκευασμάτων διευκόλυνσης της ούρησης. Πολύ σπάνια, η Προστατίτιδα θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση, εφόσον τα συμπτώματα οδηγήσουν τον χειρουργό ουρολόγο σε αυτή την απόφαση.

Λιθίαση Ουροποιητικού

Η Λιθίαση του Ουροποιητικού Συστήματος αναφέρεται στην παρουσία λίθων στα όργανα στους νεφρούς, στους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη.

Οι λίθοι σχηματίζονται στους νεφρούς και «μεταναστεύουν» στους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη. Αποτελούνται από συσσωρευμένα άλατα και άλλα υλικά που υπάρχουν μέσα στα ούρα.

Στα συμπτώματα της Λιθίασης του Ουροποιητικού Συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν ο οξύς πόνος στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς, ο πόνος ή το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, καθώς και η επιτακτικότητα.

Για να καταλήξει ο θεράπων ιατρός στην κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει να καταγράψει πρώτα το μέγεθος και τη θέση των λίθων. Κάποιες φορές οι μικροί λίθοι μπορεί να αποβληθούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ούρησης. Όταν αυτό δεν συμβεί, τότε μπορεί να απαιτηθεί λιθοτριψία ή απομάκρυνση των λίθων χειρουργικά. Σε κάθε περίπτωση μόλις ο ασθενής νιώσει συμπτώματα όπως τα παραπάνω, χρειάζεται να επισκεφθεί άμεσα τον ουρολόγο, ο οποίος θα κρίνει σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής. Στη διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνεται ο εργαστηριακός έλεγχος και ο απεικονιστικός που περιλαμβάνει τη NOK (σ.σ. ακτινογραφία Νεφρών Ουρητήρων Κύστης), το υπερηχογράφημα νεφρών και την αξονική τομογραφία.

Λιθίαση Νεφρών

Σε αυτή την περίπτωση οι λίθοι εντοπίζονται είτε σε κάλυκα είτε στην πύελο των νεφρών. Στο πρώτο ενδεχόμενο ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα ενώ στο δεύτερο νιώθει πίεση στο νεφρό δεδομένου ότι τα ούρα δεν μπορούν να βρουν διέξοδο.

Αυτή η πίεση οδηγεί στον γνωστό κολικό του νεφρού που εκδηλώνεται ξαφνικά με δυνατό πόνο στην πλάτη και κυρίως δεξιά ή αριστερά αναλόγως τον νεφρό που παρουσιάζει το πρόβλημα. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να αντανακλάται και σε άλλα σημεία όπως είναι η κοιλιά, το όσχεο ή και η βουβωνική χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διατροφή που ακολουθεί ο ασθενής, η περιορισμένη κατανάλωση νερού και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους νεφρούς.

Λιθίαση του Ουρητήρα

Όταν οι λίθοι σχηματίζονται στον ουρητήρα σφηνώνουν και εμποδίζουν την ροή των ούρων.

Ο κολικός του νεφρού είναι ένα από τα συμπτώματα όπως επίσης η αντανάκλαση έντονου πόνου στην κοιλιά ή στα γεννητικά όργανα, η αιματουρία.

Η κακή διατροφή και η μειωμένη κατανάλωση νερού, η γενετική προδιάθεση και συγκεκριμένες νόσοι, σαν την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, ενδέχεται να οδηγήσουν σε λιθίαση του ουρητήρα.

Λιθίαση Ουροδόχου Κύστης

Το αίτιο της Λιθίασης της Ουροδόχου Κύστης εντοπίζεται, τις περισσότερες φορές, στην Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη ή σε στένωση της ουρήθρας λόγω ανατομικού προβλήματος, καταστάσεις οι οποίες εμποδίζουν την πλήρη εκκένωση της κύστης.

Αυτού του είδους οι λίθοι είναι πιθανόν να έχουν καταλήξει εκεί από τους νεφρούς, αλλά μπορεί και να έχουν σχηματιστεί επί τόπου.

Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα της Λιθίασης της Ουροδόχου Κύστης δεν περιλαμβάνεται ο έντονος πόνος όπως στους άλλους τύπους λιθίασης. Εκείνο που νιώθει ο ασθενής είναι ένα αίσθημα καύσου ή ένα βάρος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Επιπροσθέτως, ο ασθενής ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ούρηση, όπως είναι η ξαφνική διακοπή της.