ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Ρομποτική Χειρουργική

Οι ουρολόγοι υιοθέτησαν από νωρίς τη ρομποτική τεχνολογία, ενώ οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ στην ουρολογία διευρύνονται.

Η ρομποτική χειρουργική έδωσε νέες δυνατότητες στην Ουρολογία τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, καθώς πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο ακριβείας, η οποία προκαλεί ελάχιστο εσωτερικό και εξωτερικό τραύμα – είναι δηλαδή μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Μάλιστα, δεν αποφεύγονται μόνο οι μεγάλες, αντιαισθητικές τομές του δέρματος, αλλά επιτυγχάνεται και η ελαχιστοποίηση του τραυματισμού στις εσωτερικές ανατομικές δομές. Αυτό μειώνει το χειρουργικό στρες, τις εσωτερικές φλεγμονές, τις συμφύσεις και φυσικά την απώλεια αίματος που οδηγεί σε μεταγγίσεις και πιθανές επιπλοκές.

Οι ουρολόγοι υιοθέτησαν από νωρίς τη ρομποτική τεχνολογία, ενώ οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ στην ουρολογία διευρύνονται.

Η ρομποτική χειρουργική δύναται να χρησιμοποιηθεί – μεταξύ άλλων – στις παρακάτω επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα:

Η υπεροχή της ρομποτικής είναι ξεκάθαρη και για αυτό προτείνεται από όλες τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας. Ωστόσο, ειδικά σε παθήσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού η ρομποτική χειρουργική απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των αντίστοιχων ανοιχτών παρεμβάσεων.

Συνοπτικά, τα αποδεδειγμένα επιστημονικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής είναι:

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η πιο κοινή ρομποτική ουρολογική επέμβαση, με χιλιάδες επεμβάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, πάνω από το 85% των ριζικών προστατεκτομών εκτελούνται ρομποτικά.

Στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή παρατηρείται:

-Ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, καλύτερη λειτουργική έκβαση (στύση, ακράτεια).

-Έχει πολύ καλό ογκολογικό αποτέλεσμα (επιβίωση, θετικά χειρουργικά όρια, υποτροπή)

Ρομποτική μερική νεφρεκτομή

Παράλληλα, στη ρομποτική μερική νεφρεκτομή παρατηρείται:

-Μικρότερη απώλεια αίματος, συντομότερη νοσηλεία, μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών.

-Καλή διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας μετεγχειρητικά

Το σύστημα Da Vinci

Από την πρώτη άδεια από τον FDA το 2000, το σύστημα Da Vinci παραμένει το κύριο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, αλλά και μεγάλο ποσοστό ανοιχτών επεμβάσεων, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη χειρουργική ουρολογία.

Η πλειοψηφία των ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν και ρομποτικά.

Στο σύστημα Da Vinci περιλαμβάνεται:

-η χειρουργική κονσόλα

-ο ενδοσκοπικός πύργος

-και το ρομπότ με τους ειδικούς βραχίονες που φέρουν τα εργαλεία και μια κάμερα.

Τα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους 8 χιλιοστών.

Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση έχοντας τρισδιάστατη όραση στο πεδίο μέσω της κάμερας, είναι καθισμένος σε μια κονσόλα και χειρίζεται τα εργαλεία από απόσταση, μέσω μοχλών που έχει στα δάκτυλά του. Ο χειρουργός βλέπει όλη την επέμβαση μέσα από την ειδική οθόνη, που του προσφέρει μεγέθυνση της εικόνας του χειρουργικού πεδίου μέχρι και 15 φορές μεγαλύτερη, εξαιρετική ευκρίνεια με περισσότερα από 16 εκ. χρώματα (full high definition), σε τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση.

Οι ρομποτικοί καρποί EndoWrist

Τα όργανα EndoWrist έχουν αρθρωτό σχεδιασμό στα περιφερικά τους άκρα που μιμείται τον ανθρώπινο καρπό. Κάθε όργανο χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση μιας συγκεκριμένης χειρουργικής εργασίας, όπως όπως σύλληψη, συρραφή ή χειρισμός ιστού.

Τα όργανα EndoWrist παρέχουν στους χειρουργούς φυσική επιδεξιότητα και εύρος κίνησης μεγαλύτερο του φυσικού, σε σύγκριση με τις κινήσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει το ανθρώπινο χέρι χωρίς βοηθητικά όργανα, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια στο πλαίσιο ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Η κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς αρθρωτούς βραχίονες του συστήματος.

Η υπεροχή της Ρομποτικής Χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική απαιτεί έμπειρους και πιστοποιημένους χειρουργούς και – κυρίως λόγω κόστους – συστήνεται σε περιστατικά, όπου τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι καθοριστικά για την ποιότητα του αποτελέσματος της επέμβασης.

Ο ασθενής έχει πολλά να κερδίσει επιλέγοντας τη ρομποτική τεχνική. Όχι μόνο για την καλύτερη ογκολογική έκβαση, αλλά και για τις λιγότερο πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές, πρώιμες ή όψιμες, καθώς και την καλύτερη λειτουργική έκβαση. Άλλωστε, εκεί ακριβώς υπερέχει η ρομποτική, ως ελαχίστως επεμβατική τεχνική.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους καλύτερους ανοιχτούς χειρουργούς έγιναν ακόμα καλύτεροι μετά τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας επειδή έμαθαν να εκτιμούν καλύτερα την ανατομία του ασθενούς (λόγω της τεράστιας μεγέθυνσης που παρέχει η ρομποτική κονσόλα).

Τα οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci για τον ασθενή

  • Καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα
  • Βέλτιστη χειρουργική εμπειρία
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • Λιγότερες μεταγγίσεις αίματος
  • Λιγότερος πόνος
  • Μειωμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Συμπερασματικά, η ρομποτική χειρουργική ήρθε στην επιστήμη της Ιατρικής για να μείνει και να προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να μειώσει τη νοσηρότητα των ασθενών και να βελτιώσει περαιτέρω τις τεχνικές ικανότητες των χειρουργών.

Ο χειρουργός ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, με άρτια εξειδίκευση και εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική, προβαίνει στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, προσφέροντας τις πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.