ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Χρησιμοποιώντας ένα μικρό τηλεσκόπιο με ενσωματωμένο μηχανισμό μεγέθυνσης και μια ποικιλία μακριών, λεπτών χειρουργικών εργαλείων που τοποθετούνται μέσα από περίπου 3-5 μικρές τομές, ο χειρουργός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για ποικίλες ουρολογικές παθήσεις.

Πολλές παραδοσιακές ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν μεγάλες τομές με μακρά νοσηλεία και ανάρρωση. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, γνωστή ως λαπαροσκοπική χειρουργική ή «χειρουργική της κλειδαρότρυπας», αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στον τομέα της ουρολογικής χειρουργικής με την πρόοδο της μηχανικής και των τεχνολογιών υπολογιστών.

Χρησιμοποιώντας ένα μικρό τηλεσκόπιο με ενσωματωμένο μηχανισμό μεγέθυνσης και μια ποικιλία μακριών, λεπτών χειρουργικών εργαλείων που τοποθετούνται μέσα από περίπου 3-5 μικρές τομές, ο χειρουργός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για ποικίλες ουρολογικές παθήσεις.

Οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αυτές τις επεμβάσεις βίωσαν όχι μόνο τα ίδια διαγνωστικά και θεραπευτικά οφέλη της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής, αλλά επίσης μείωσαν σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο, είχαν συντομότερη νοσηλεία, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει εφαρμοστεί σε ένα πλήθος καλοήθων και κακοήθων ουρολογικών προβλημάτων. Έχει εφαρμοστεί σε καταστάσεις που επηρεάζουν τα όργανα του ουροποιογεννετικού συστήματος (νεφρός, επινεφρίδιο, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη, προστάτης).

Μία χαρακτηριστική εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην Ουρολογία είναι η αφαίρεση του καρκίνου του νεφρού. Ο χειρουργός, μπορεί μέσα από μόνο μικρές οπές (καθεμία από τις οποίες κυμαίνεται από 5-12 χιλιοστά), να αφαιρέσει ολόκληρο τον  νεφρό. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση του νεφρού, στην οποία συνήθως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη χειρουργική τομή (συχνά μεγαλύτερη από 10-15 εκατοστά).

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, εναλλακτική της συμβατικής ανοιχτής χειρουργικής, στην οποία χρησιμοποιείται μια μικρή κάμερα (που ονομάζεται λαπαροσκόπιο) για να δει το εσωτερικό της κοιλιάς. Το λαπαροσκόπιο μεταδίδει εικόνες εσωτερικών οργάνων σε μια οθόνη που χρησιμοποιεί ο χειρουργός για να καθοδηγήσει τη χειρουργική επέμβαση. Το λαπαροσκόπιο μεγεθύνει την εικόνα αρκετές φορές, ώστε τα εσωτερικά όργανα να φαίνονται πιο καθαρά.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική απαιτεί μόνο 3 ή 4 μικρές τομές (μήκους 0,5 – 1 cm) αντί για μία από 15 έως 20 cm σε μήκος. Μέσα από αυτές τις τομές εισάγονται τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση.

Ποιες ουρολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ουρολογία. Μεταξύ άλλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες επεμβάσεις:

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκόπησης;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική έχουν όλοι τα ίδια οφέλη με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, αλλά με σημαντικά λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην κανονική τους διατροφή και τις καθημερινές τους δραστηριότητες πολύ νωρίτερα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Ο γιατρός οφείλει να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση για να υποδείξει την κατάλληλη διαδικασία για κάθε ασθενή. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, μπορεί να χρειαστεί να απορριφθεί η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αντίστοιχη συμβατική ανοιχτή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σοβαρή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και στο ότι η επέμβαση δεν εξελίσσεται όπως είχε υπολογίσει ο χειρουργός. Σε κάθε περίπτωση ο χειρουργός είναι αυτός που οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς τον ασθενή για τους πιθανούς κινδύνους πριν από κάθε επέμβαση.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν λαπαροσκοπική επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η κατάσταση του κάθε ασθενή πρέπει να εξετάζεται σε ατομική βάση. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν κατά της εφαρμογής της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι – μεταξύ άλλων – η σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η νοσογόνος παχυσαρκία, σοβαρή καρδιολογική νόσος και οι προηγηθείσες επεμβάσεις στην κοιλιά.

Ο συνδυασμός της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τη ρομποτική

Τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της λαπαροσκοπικής ουρολογικής χειρουργικής χρησιμοποιείται η ρομποτική τεχνολογία (Da Vinci Surgical System by Intuitive Surgical). Η ριζική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη είναι ένας τομέας με αυξανόμενη χρήση τέτοιας ρομποτικής τεχνολογίας. Όταν εμπλέκεται η ρομποτική, μια τέτοια διαδικασία ονομάζεται «λαπαροσκοπική ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή» ή «ριζική προστατεκτομή Da Vinci». Η ρομποτική χειρουργική παρέχει καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη επιδεξιότητα στον χειρουργό και τα μέχρι σήμερα κλινικά δεδομένα καταδεικνύουν αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της καθιερωμένης συμβατικής ανοιχτής χειρουργικής.

Ο χειρουργός ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, με άρτια εξειδίκευση και εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική, προβαίνει πάντοτε στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, προσφέροντας τις πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.