ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Ενδοουρολογία – Εφαρμογές Laser

Ο τομέας της ενδοουρολογίας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως εξελισσόμενο και συναρπαστικό πεδίο της χειρουργικής ουρολογίας που απαιτεί την άρτια γνώση και τον χειρισμό των νέων τεχνολογιών.

Η ουρολογία είναι μια χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας και των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων.

Ο τομέας της ενδοουρολογίας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως εξελισσόμενο και συναρπαστικό πεδίο της χειρουργικής ουρολογίας που απαιτεί την άρτια γνώση και τον χειρισμό των νέων τεχνολογιών.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδοουρολογία αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα στην ουρολογία στην οποία χρησιμοποιούνται μικρά εσωτερικά ενδοσκόπια και εργαλεία για να μπορέσει ο χειρουργός να δει μέσα στο ουροποιητικό σύστημα και να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Τι διακρίνει την ουρολογία από την ενδοουρολογία;

Αυτό που διακρίνει την ενδοουρολογία από την παραδοσιακή ουρολογία είναι ότι όλες οι επεμβάσεις γίνονται εσωτερικά, χωρίς εκτεταμένες τομές.

Η ενδοουρολογία, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αφαίρεση μικρών λίθων στους ουρητήρες και στους νεφρούς. Οι πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν ή να τεμαχιστούν χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία που εισάγονται στο σώμα μέσω της ουρήθρας ή διαδερμικά μέσω μικρής οπής απευθείας στον νεφρό.

Λεπτά, εύκαμπτα όργανα, όπως λαβίδες, μικροσκοπικά καλάθια σύλληψης πέτρας, ειδικά νυστέρια και ίνες laser, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης χωρίς να δημιουργηθούν καθόλου τομές.

Οι ενδοουρολογικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

-Ουρηθροσκόπηση-Εσωτερική Ουρηθροτομή: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία στενώσεων ή αποφράξεων της ουρήθρας.

-Κυστεοσκόπηση-Διουρηθρικές Επεμβάσεις του Προστάτη και της Ουροδόχου Κύστης: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λίθων αφαίρεσης όγκων της ουροδόχου κύστης και του αδενώματος του προστάτη. Επίσης, η τοποθέτηση αυτοσυγκρατούμενων ουρητηρικών καθετήρων σε περίπτωση  στενωμάτων ή λίθων του ουρητήρα.

-Ουρητηροσκόπηση: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λίθων και όγκων του ουρητήρα.

-Νεφροσκόπηση: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λίθων του νεφρού.

Εφαρμογές laser στην ενδοουρολογία

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο σύγχρονες τεχνικές laser εφαρμόζονται στην ενδοουρολογία, με αποτέλεσμα να επιλύονται γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα, πολλές ουρολογικές παθήσεις.

Από το πρώτο κυστεοσκοπικό laser που χρησιμοποιήθηκε για όγκους της ουροδόχου κύστης το 1976, τα laser έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο εργαλείο στη θεραπευτική διαχείριση μιας ποικιλίας ουρολογικών ασθενειών, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η λιθίαση, οι όγκοι της ουροδόχου κύστης και του ουρητήρα.

Τα laser επιτρέπουν την αντιμετώπιση της λιθίασης και παθήσεων του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, ακόμη και σε περιπτώσεις λήψης αντιπηκτικών με ελάχιστη απώλεια αίματος που ως αποτέλεσμα έχει τη γρηγορότερη ανάρρωση και  τη μείωση του χρόνου νοσηλείας.

Η εφαρμογή των laser στην ενδοουρολογία έχει διευρυνθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, λόγω των πολυάριθμων εξελίξεων στην τεχνολογία laser, τον εξοπλισμό και τη μείωση του κόστους κατασκευής τους. Η ανάγκη για λεπτά και ευέλικτα, αλλά ανθεκτικά και ακριβή συστήματα χορήγησης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων οργάνων για την ενδοουρολογική χειρουργική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του laser στην ενδοουρολογία;

Η εφαρμογή laser στην ενδοουρολογία είναι μία ασφαλής, αποδοτική και αναίμακτη μέθοδος, όπου ο ασθενής απολαμβάνει άμεσης ανακούφισης, ταχείας ανάρρωσης και καλών μακροχρόνιων αποτελεσμάτων. Το ποσοστό επιπλοκών είναι πολύ χαμηλό, ενώ είναι μία τεχνική εφαρμόσιμη ακόμη και σε ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς να επηρεαστούν οι γειτονικοί ιστοί, με διαφορετικές επιλογές αναισθησίας, ενώ η χρήση καθετήρα είναι περιορισμένη.

Η ειδικότητα της ενδοουρολογίας προχωρά συνεχώς, μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πολλές ουρολογικές επεμβάσεις που κάποτε γίνονταν με ανοιχτή χειρουργική μπορούν τώρα να πραγματοποιηθούν μέσω του κυστεοσκοπίου, του ουρητηροσκοπίου ή του λαπαροσκοπίου. Για αυτό και κρίνεται ως μείζονος σημασίας για τους ουρολόγους να μπορούν να έχουν την ικανότητα και την εμπειρία στη χρήση αυτών των τεχνικών, μέσα από την άρτια κατάρτισή τους και τη διαδικασία της διά βίου μάθησης, λόγω των τεχνολογικών αλμάτων που λαμβάνουν χώρα συνεχώς.

Ο χειρουργός ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, με άρτια εξειδίκευση και εμπειρία στον τομέα της ενδοουρολογίας και των εφαρμογών laser, προβαίνει στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών, προσφέροντας τις πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς του.