ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Λιθίαση Ουρητήρα: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η λιθίαση είναι μια πολύ συχνή ουρολογική πάθηση και ορίζεται ως η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων λίθων (πέτρες) στο ουροποιητικό σύστημα. Οι λίθοι ή αλλιώς οι πέτρες που εμποδίζουν τη ροή των ούρων μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι σοβαρή ουρολοίμωξη-σηψαιμία και δυνητικά ακόμη και σε θάνατο λόγο της σήψης.

Οι περισσότερες πέτρες σχηματίζονται στους νεφρούς και μπορεί να μετακινηθούν στους ουρητήρες (οι ουρητήρες είναι οι λεπτοί σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα που παράγονται στους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη). Στην περίπτωση αυτή της παρουσίας των λίθων στον ουρητήρα, συνήθως εμφανίζεται ο πολύ έντονος πόνος, γνωστός ως κολικός. Ο κολικός εντοπίζεται συνήθως στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στην κοιλιά και τα έξω γεννητικά όργανα. Συνήθως συνοδεύεται από έντονη ναυτία και εμετό. Όταν συνυπάρχει λοίμωξη με υψηλό πυρετό, ο κολικός του ουρητήρα αποτελεί σοβαρή επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση νοσηλεία και θεραπεία.

Γιατί σχηματίζονται οι πέτρες;

Οι πέτρες του νεφρού σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται άλατα στα ούρα του ασθενούς. Οι πέτρες μπορούν να παραμείνουν στα νεφρά για χρόνια χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο σχηματισμός νέων λίθων μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως με την κατανάλωση περισσότερων υγρών ή με τη μείωση της πρόσληψης ορισμένων τροφών, που είναι πλούσιες σε άλατα.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι λίθων στον ουρητήρα;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι λίθων του ουρητήρα:

Πέτρες ασβεστίου: Οι πέτρες ασβεστίου είναι ο πιο κοινός τύπος πέτρας στον ουρητήρα. Οι τύποι λίθων ασβεστίου περιλαμβάνουν πέτρες οξαλικού ασβεστίου και πέτρες φωσφορικού ασβεστίου.

Πέτρες ουρικού οξέος: Οι πέτρες ουρικού οξέος σχηματίζονται όταν υπάρχει πολύ ουρικό οξύ στα ούρα.

Πέτρες στρουβίτη: Μερικές φορές σχηματίζονται πέτρες στρουβίτη μετά από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Πέτρες κυστίνης: Η γενετική διαταραχή κυστινουρία προκαλεί πέτρες κυστίνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης ουρητήρα;

Εάν έχετε μικροσκοπικές πέτρες στον ουρητήρα, μπορεί να περάσουν από το ουροποιητικό σας σύστημα από μόνες τους χωρίς κανένα σύμπτωμα, αν το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 3 χιλιοστά.

Μεγαλύτερες πέτρες που φράζουν τους ουρητήρες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

-Κολικός

-Ναυτία

-Εμετός

-Δυσουρία

-Αιματουρία

-Επιτακτική ούρηση

Πώς θα απαλλαγείτε από τη λιθίαση ουρητήρα;

Η απαλλαγή από τη λιθίαση ουρητήρα εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των λίθων. Εξαρτάται επίσης από ποιες ουσίες αποτελούν τις πέτρες.

Εάν έχετε μεγάλες πέτρες στον ουρητήρα ή απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα:

Εξωσωματική λιθοτριψία: Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί κρουστικά (ηχητικά) κύματα υψηλής ενέργειας για τη διάσπαση των λίθων στους ουρητήρες ή στους νεφρούς με σκοπό τη δημιουργία αποβλητέων θραυσμάτων (μικρότερα από 3-4 χιλιοστά). Η λιθοτριψία με κρουστικό κύμα είναι η λιγότερο επεμβατική θεραπευτική επιλογή, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους.

Ενδοσκοπική λιθοτριψία με λέιζερ: Αποτελεί επεμβατική μέθοδο σε νάρκωση, κατά την οποία ο ουρολόγος εισάγει ένα εύκαμπτο, λεπτό ενδοσκόπιο (ουρητηροσκόπιο) στον ουρητήρα και με τη χρήση laser κονιορτοποιεί τον λίθο.

Διαδερμική νεφρολιθοτομή: Κατά τη διάρκεια της διαδερμικής νεφρολιθοτομής ο ουρολόγος εισάγει ένα εργαλείο απευθείας στο νεφρό μέσω μιας μικρής τομής για να εντοπίσει και να αφαιρέσει τις πέτρες. Ο ουρολόγος θα συστήσει αυτή τη διαδικασία μόνο εάν οι πέτρες σας είναι μεγαλύτερες από 3 εκατοστά.