ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Καρκίνος του νεφρού: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής τους. Είναι πολύ σπάνιος στα παιδιά, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, 500 έως 600 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με όγκο Wilms (ένας τύπος καρκίνου του νεφρού) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καρκίνος του νεφρού προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στον ιστό των νεφρών. Με τον καιρό, αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα που ονομάζεται όγκος. Ο καρκίνος ξεκινά, όταν κάτι προκαλεί μια αλλαγή στα κύτταρα και αυτά διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του νεφρού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του νεφρού, όπως οι εξής:

Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (Renal cell carcinoma-RCC): Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες και αποτελεί το 85% όλων των καρκίνων των νεφρών. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται συνήθως ως ένας μεμονωμένος όγκος σε έναν νεφρό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο νεφρούς ταυτόχρονα. Ο καρκίνος ξεκινά από τα κύτταρα που καλύπτουν τα σωληνάρια του νεφρού. Ο πιο κοινός τύπος RCC είναι το διαυγοκυτταρικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (clear cell renal cell carcinoma-ccRCC).

Ουροθηλιακός καρκίνος: Το ουροθηλιακό καρκίνωμα ευθύνεται για το 6% έως 7% όλων των καρκίνων των νεφρών. Αυτός ο καρκίνος ξεκινά συνήθως στην περιοχή όπου ο ουρητήρας συνδέεται με το κύριο μέρος του νεφρού. Αυτή η περιοχή ονομάζεται νεφρική πύελος. Το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους ουρητήρες ή στην ουροδόχο κύστη.

Νεφρικό σάρκωμα: Αυτή είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου του νεφρού, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 1% των περιπτώσεων. Ξεκινά στον συνδετικό ιστό των νεφρών.

-Όγκος Wilms: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών στα παιδιά. Αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των καρκίνων των νεφρών.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Αποτελεί στην εποχή μας την πλειονότητα των νεοεμφανιζόμενων καρκίνων, καθώς αποτελεί τυχαίο εύρημα στο πλαίσιο απεικονιστικού ελέγχου (υπέρηχος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) για άλλους λόγους.

Σε προχωρημένες καταστάσεις καρκίνου του νεφρού που ο όγκος αναπτύσσεται τοπικά, πέραν του νεφρού, ή σε μεταστατική νόσο, υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Αίμα στην ούρηση (αιματουρία)

-Ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά

-Πόνο στα οστά

-Κούραση, αίσθημα καταβολής

-Μια γενική αίσθηση ότι δεν νιώθετε καλά

-Απώλεια όρεξης

-Απώλεια βάρους

-Χαμηλό πυρετός

-Αρτηριακή υπέρταση

Ποια είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του νεφρού;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του νεφρού δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες νόσησης. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Κάπνισμα: Τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών. Επιπλέον, όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο των νεφρών. Γενικά, όσο πιο υπέρβαρο είναι ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Γνωστή και ως υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών.

Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα που έχουν μέλη της οικογένειας με καρκίνο των νεφρών μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και οι ίδιοι καρκίνο.

Μακροχρόνια θεραπεία αιμοκάθαρσης: Σε χρόνια αιμοκαθαρόμενους ασθενείς παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση του καρκίνου του νεφρού

Νόσος Von HippelLindau (VHL): Τα άτομα με αυτήν την κληρονομική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των νεφρών.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του νεφρού;

Η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού εξαρτάται από το στάδιο, καθώς και από την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς. Οι επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία, ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής για τα περισσότερα στάδια του καρκίνου του νεφρού. Μπορούν να εξεταστούν διάφορες χειρουργικές επιλογές, όπως:

Μερική νεφρεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του νεφρού που περιέχει τον όγκο. Η ρομποτική νεφρεκτομή αποτελεί τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πρώτη επιλογή προσπέλασης.

Ριζική νεφρεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το νεφρό και μέρος του ιστού γύρω του. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει ορισμένους λεμφαδένες στην περιοχή.

Όταν αφαιρείται ένας νεφρός, ο άλλος νεφρός είναι συνήθως σε θέση να εκτελέσει το έργο και των δύο νεφρών.

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση νεφρού μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία da Vinci. Το σύστημα da Vinci απεικονίζει με υψηλή ευκρίνεια τις εσωτερικές δομές δίνοντας στον χειρουργό μια τρισδιάστατη εικόνα της ανατομίας μεγεθυμένη 10 φορές από αυτή που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι τους μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, ενώ μπορούν να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 15 ημέρες.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, εξειδικεύεται στη ρομποτική χειρουργική, ενώ η πολυετής εμπειρία του εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί ορισμένα φάρμακα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά το σώμα σας να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί ως αυτόνομη θεραπεία ή σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία δεν είναι συνήθης θεραπεία για τον καρκίνο του νεφρού, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις – συνήθως μόνο μετά από ανοσοθεραπεία και στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία.