ΤΗΛ: +30 2310 282 229 | +30 6978 636 867

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος, ενώ η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο που εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.

Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με τις περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί πως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά στις γυναίκες, καθώς και κατά 90% σε καπνιστές και κατά 10% σε μη καπνιστές.

Ουροδόχος κύστη

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυϊκό όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς που αποθηκεύει τα ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης πιο συχνά ξεκινά στα κύτταρα (ουροθηλιακά κύτταρα) που επενδύουν το εσωτερικό της κύστης. Τα ουροθηλιακά κύτταρα βρίσκονται επίσης στους νεφρούς και στους ουρητήρες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος του ουροθηλίου μπορεί να συμβεί και στους νεφρούς και στους ουρητήρες, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένος στην ουροδόχο κύστη.

Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αλλά ακόμη και οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης σε πρώιμο στάδιο μπορούν να υποτροπιάσουν ακόμη και μετά από μία επιτυχή θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς χρειάζονται συνήθως εξετάσεις παρακολούθησης για χρόνια μετά τη θεραπεία.

Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου είναι το αίμα στα ούρα (αιματουρία), το οποίο συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς πόνο (ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία).

Άλλα, λιγότερο κοινά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

-Προβλήματα με την κένωση της ουροδόχου κύστης

-Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

-Συχνή ούρηση

-Πόνος κατά την ούρηση

Τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Μόλις διαγνωστεί, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί. Εάν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται στο εσωτερικό της επένδυσης της ουροδόχου κύστης, πρόκειται για μη μυοδιηθητικό καρκίνο που αποτελεί και τον πιο κοινό τύπο.

Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται πέρα από τη βασική μεμβράν, στον περιβάλλοντα μυ της ουροδόχου κύστης, αναφέρεται ως μυοδιηθητικός καρκίνος (ή διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης). Είναι λιγότερο συχνός, ενώ έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι γνωστός ως προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Αιτίες καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης φαίνεται να προκαλούνται από την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες οδηγούν σε μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης.

Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία και υπολογίζεται ότι 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης προκαλούνται από το κάπνισμα.

Η επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η διουρηθρική αφαίρεση των όγκων της ουροδόχου κύστης αποτελεί την τελική θεραπεία σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων επιφανειακού καρκίνου. Σε συνδυασμό με τοπική ανοσοθεραπεία (ενδοκυστικές εγχύσεις) τα μακροχρόνια αποτελέσματα ελέγχου της νόσου αγγίζουν το 75%.

Στον διηθητικό καρκίνο η διουρηθρική εκτομή δεν αποτελεί θεραπεία εκλογής. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με τη συστηματική χημειοθεραπεία αποτελούν τη θεραπευτική μας επιλογή.

Όσον αφορά στις χειρουργικές τεχνικές, υπάρχει η ανοιχτή κυστεκτομή με τη δημιουργία νεοκύστης ή κάποιας άλλης εκτροπής ούρων, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις η ρομποτική κυστεκτομή.

Η ρομποτική κυστεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί το χειρουργικό σύστημα da Vinci στο οποίο ένας ρομποτικός βραχίονας μιμείται τις κινήσεις του χειρουργού, ενισχύοντας την ακρίβειά τους. Προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης την προοπτική μιας πιο αποτελεσματικής χειρουργικής επέμβασης και λιγότερο προβληματικής μετεγχειρητικής ανάρρωσης. Αυτή η χειρουργική διαδικασία επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει μικρότερες τομές, με τον ασθενή να βιώνει συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση.

Όταν αφαιρεθεί η ουροδόχος κύστη, θα χρειαστείτε έναν άλλο τρόπο συλλογής των ούρων σας. Πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανοίγματος στην κοιλιά, ώστε τα ούρα να μπορούν να διοχετεύονται σε έναν εξωτερικό σάκο ή η κατασκευή μιας νέας κύστης από ένα τμήμα του εντέρου. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την κυστεκτομή.

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci παρέχει στον ιατρό ένα ανώτερο επίπεδο οπτικοποίησης και βελτιωμένη χειρουργική επιδεξιότητα κατά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Προσφέρει στον χειρουργό μια τρισδιάστατη προβολή υψηλής ευκρίνειας. Τα μοναδικά εργαλεία EndoWrist του ρομπότ προσφέρουν στους γιατρούς την επιδεξιότητα που δεν έχουν στη διάθεσή τους όταν χρησιμοποιούν συμβατικά λαπαροσκοπικά όργανα. Εκμεταλλευόμενοι το ρομπότ da Vinci, οι χειρουργοί είναι σε θέση να εκτελούν την επέμβαση με λεπτομέρεια και άριστα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Χρήστος Πατσιαλάς, εξειδικεύεται στην ογκολογική χειρουργική της ελάσσονος πυέλου, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία νεοκύστης. Επιλέγοντας την κατάλληλη χειρουργική προσπέλαση (ανοιχτή ή ρομποτική χειρουργική) επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ανοσοθεραπεία

Οι μη διηθητικοί  καρκίνοι της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται επίσης με ανοσοθεραπεία μετά τη διουρηθρική εκτομή. Ένα εμβόλιο που ονομάζεται Bacillus CalmetterGuerin, που αναπτύχθηκε για την πρόληψη της φυματίωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να σταματήσει ή να καθυστερήσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία

Ο διηθητικός και μεταστατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με συστηματική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό, σε κάποιες περιπτώσεις, με ακτινοθεραπεία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η ανοσοθεραπεία έχει κερδίσει έδαφος στη θεραπεία του προχωρημένου και μεταστατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.